tisdag 18 augusti 2015

Fetachilidipp

Det här är mitt absoluta favoritdipp! Det innehåller endast tre ingredienser och är fritt på socker, konstgjorda färgämnen och smakförstärkare. Eftersom jag älskar när det är starkt häller jag i en hel del färsk chili, kärnor och allt, men det går bra att anpassa mängden till lagom styrka. Dock bör man kanske gilla chili om dippen ska falla en i smaken. ;)

Gräddfilen kan också helt eller delvis ersättas med mager turkisk yoghurt eller mager kvarg, för fettsnålare respektive mer proteinrikt dipp. Dippen passar bra till de flesta grönsaker.


Ingredienser (ca 2,5 dl dipp)
  • 2/3 förpackning fetaost, 10 % fett (100 g, á 215 kcal och 17 g protein)
  • 1/2 färsk röd chilipeppar (15 g)
  • ca 1,5-2 dl gräddfil (200 g gräddfil, á 278 kcal och 6 g protein)
  • (alternativt istället för gräddfil - 200 g turkisk yoghurt, 3 % fett, á 120 kcal och 7 g protein)
  • (alternativt istället för gräddfil - 200 g kvarg, 1 %, fett á 150 kcal och 25 g protein)

Gör så här:

  1. Skölj och torka av chilipepparn. Klipp ner den och mixa i en hushållsmaskin. (Utan en hushållsmaskin så föredrar jag att klippa den fint med en sax, så man slipper ta i den och få chili på fingrarna.)
  2. När chilin är mixad tillsätt fetaosten och mixa igen tills osten är söndersmulad. Alternativt kan du smula ner osten i en skål och trycka sönder den med en gaffel.
  3. Lägg sen chili- och ostmixen i en skäl och tillsätt gräddfilen. (OBS! Blanda INTE ner gräddfilen i hushållsmaskinen och mixa, då det i sådana fall blir en rinnig sås av dippen.) Tillsätt så mycket gräddfil att konsistensen blir lagom tjock samt smaken lagom stark.

2,5 dl dipp av gräddfil innehåller ca: 500 kcal, 23,5 g protein, 11 g kolhydrater, 40 g fett och 0 g fiber. Exklusive chilipeppar täcker det minst 20 % av det RDI av vitaminerna folat, A, B2, B12 samt mineralerna fosfor, kalcium (104 %) och zink. Endast chilin täcker 45% av det RDI av C-vitamin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar