onsdag 15 juli 2015

Ljummen potatissallad med stekt halloumiost

Det här är en superenkel och fräsch potatissallad som är en favoriträtt på sommaren. Givetvis är den godast med färskpotatis, men en vanlig fast potatis funkar nog också bra. Förutom osten, som man lätt kan byta ut mot keso, kyckling eller något annat, så är rätten väldigt mager och fri från socker.

En annan sak som jag gillar, som jag aldrig ser någon annan göra,  är att steka gurka. Den blir lite som inlagd gurka, som dragit åt sig mer smak, vilket är gott i varma/ljumma sallader.


Ingredienser (1 portion)
  • 3-5 färskpotatisar (180 g)
  • 3 stora romansalladsblad (150 g)
  • ca 1 dm gurka (80 g)
  • 1 tomat (160 g)
  • 1 tsk citronolja, alt. olja och en skvätt citronjuice (3,6 g)
  • 100 g halloumiost (287 kcal, 19,5 g protein och 22 g fett)
  • lite salladslök (ej i näringsberäkningen nedan, 1 portion ca 10 kcal)
  • färsk eller frusen dill, grillkrydda, salt och italiensk salladskrydda

Gör så här:

  1. Sätt en kastrull med lättsaltat vatten på spisen. Skrubba och hacka potatisen i lagom stora bitar och koka den. (Blir den färdig innan allt annat häll bara av vattnet, ställ av kastrullen och låt den ligga kvar så länge.)
  2. Stek halloumiosten i en stekpanna (jag har en keramisk och stekte utan tillsatt fett) tills den blir lite knaprig på ytan. Hacka under tiden upp sallad, gurka, salladslök och tomat.
  3. Plocka ur den färdigstekta osten och släng direkt i gurka. Krydda med salt och italiensk salladskrydda. Stek den tills bitarna med grönt ytterskal är lite mjuka (smaka så vet du).
  4. Häll av vattnet från potatisen och rör snabbt om med citronolja och frikostigt med grillkrydda. Tillsätt övriga ingredienser, tomater först och du vill ha dom lite ljumma,  och rör om. Tillsätt till slut dill och servera med halloumiost.

En portion innehåller ca: 530 kcal, 27 g protein, 47 g kolhydrater, 27 g fett och 9 g fiber. Täcker dagsbehovet av folat, Vitamin A och K och minst 30 % av det RDI av vitaminerna B3, B6, B12, C samt mineralerna fosfor, jod, kalcium, kalium, magnesium, selen och zink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar