Blåbärsmjölken sen… den är bara sååå GOD! :)
Ingredienser (1 portion):
Gröten:
Gröten:
- 1 dl hela bovetekorn (80 g)
- 2 torkade eller färska dadlar (14 g, 40 kcal)
- 3 torkade aprikoser (24 g, 52 kcal = 10 % RDI av järn)
- 1 msk kakaonibs (9 g)
- 1 nypa vaniljpulver
- 1 nypa salt
- ev några steviadroppar
Blåbärsmjölken:
*Mandelmjölk ska enligt mig inte innehålla massa fruktkärnemjöl och annat äckel (som Alpros mandelmjölk tyvärr gör) vilket ger en konstig smak som inte alls smakar som hemmagjord mandelmjölk. Jag tycker denna mandelmjölk är det bästa köpalternativet jag har sett. Sen går det ju också alldeles utmärkt att göra egen egen nöt- och frömjölk!
- 1/2 dl färska eller tinade blåbär (34 g)
- 2 - 2 1/2 dl valfri mjölk (här 2 dl mandelmjölk, 200 g, 60 kcal och 2 g protein)*
- 1 nypa vaniljpulver
- ev några steviadroppar
*Mandelmjölk ska enligt mig inte innehålla massa fruktkärnemjöl och annat äckel (som Alpros mandelmjölk tyvärr gör) vilket ger en konstig smak som inte alls smakar som hemmagjord mandelmjölk. Jag tycker denna mandelmjölk är det bästa köpalternativet jag har sett. Sen går det ju också alldeles utmärkt att göra egen egen nöt- och frömjölk!
Gör så här:
- Lägg bovetekornen i ett glas med vatten och ställ i kylskåp över natten.
- Skölj av boveten noga och häll i en kastrull med ca 2 dl vatten, salt, vaniljpulver och två hackade dadlar. Söta ev. lite extra med stevia. Låt koka på svag värme i ca 15 min eller tills kornen är mjuka.
- Mixa under tiden blåbären i en lång smal bunke. Tillsätt mjölk, vaniljpulver och ev. stevia och mixa igen tills mjölken är slät. Späd ev. med lite vatten för lösare konsistens.
- Hacka upp aprikoserna. När gröten är klar blanda ner aprikoser, kakanoibs och rör om noga. Servera med blåbärsmjölken.
En portion (utan topping) innehåller ca: 485 kcal, 13 g protein, 81 g kolhydrater, 12 g fett och 11 g fiber. Täcker enligt Livsmedelsverkets näringsberäkningar minst 20 % av vitaminerna B1, B3, B6 och mineralerna fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och zink.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar