torsdag 13 mars 2014

Äggwrap med kyckling och cashewmajonäs

Liten och smidig lunch, som är lätt att ta med samt packad på näring. Wrapen är endast gjord av ägg, vilket gör den både glutenfri och laktosfri. Byt ut nötterna mot solrosfrön eller andra frön så blir rätten också nötfri.


Ingredienser (1 portion):

Ingredienser:
  • 1/3 kokt kycklingfilé (50 g)
  • 2 ekologiska ägg
  • en näve mangold/spenat (20 g spenat)
  • 30 g getost, 25 % fett
  • sriraschasås, alt. stark, mindre söt chilisås*

Cashewmajonäs (till en hel kycklingfilé ≈ 3 portioner)**:
  • 1/4 dl cashewnötter, alt. solrosfrön för nötallergiker (6 g x 3 portion, här cashewnötter)
  • 1 msk näringsgäst (1,32 g x 3 portion)
  • vatten + salt + ev. lite stevia

* I näringsberäkningen räknat med 10 g teriyakisås. 
** Eftersom det är svårt att göra sån liten mängd sås avser måtten här för en hel kycklingfilé, vilket kan fylla 3 wraps, alltså tre portioner cashewmajonäs.

Gör så här:
  1. Koka kycklingfilé i buljong och låt den svalna. 
  2. Mixa cashewnötter med näringsgäst och tillsätt sen vatten, salt och eventuellt lite stevia till lagom konsistens och smak. Skär kycklingen i bitar, rulla runt den i ”majonäsen” och ställ den sen svalt. (Nötterna kommer suga upp en del vätska och ”torka upp” majonäsen i efterhand, så den kan vara lite lös när man rullar runt kycklingen i den.)
  3. Vispa ihop äggen och stek dom i en ganska stor stekpanna på mellansvag temperatur. När wrapen nästan är genomstekt vänd den med hjälp av en tallrik och stek sen på andra sidan. (Tillsätt ev. 1 tsk rapsolja i äggblandningen.)
  4.  Fyll wrapen med kyckling, sallad, getost och stark chilisås. Servera eller försvara i kylskåp nån dag eller två.
En wrap innehåller ca: 360 kcal, 32 g protein, 5 g kolhydrater, 23 g fett och 1 g fiber. Enligt Livsmedelsverkets näringsberäkningar täcker en portion det RDI av minst 25 % av vitaminerna folat, A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K samt mineralerna fosfor, jod, järn, selen och zink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar