måndag 10 februari 2014

Raw lakritskola

Seg lakritskola som är raw och nyttig! Receptet för en bra raw-kola är att få rätt balans av fett (kokosolja, kakaosmör), segflytande sötning (honung, agavesirap, tapiocasirap, lönnsirap) och pulver (ex. lakritspulver, carob och nässelpulver). Annars kan den skära sig. Man bör ha en skål i ett vattenbad (varmt vatten, men inte kokhett), blanda pulver och sötning först och sen tillsätta fett lite i taget tills smeten är blank och släpper lätt från skålen. Råkar man tillsätta för mycket fett löser man det genom att tillsätta mer pulver och/eller sötning.


Ingredienser  (1 sats = 1cm hög kaka, ca 15 x 20 cm):

  • 1 dl solrosfrön (62 g)
  • 1/2 mandel (20 g)
  • 1/2 dl russin (25 g)
  • ca 5 - 6 msk kokosolja (6 msk, 72 g)
  • 2 msk segflytande sötning (här 2 msk lönnsirap, 30 g)*
  • 2 tsk carobpulver (4 g)
  • 2 1/2 tsk lakritspulver (jag använde Kung Markattas lakritspulver)
  • 2-3 msk nässelpulver (här 3 msk, ca 18 g) **
  • en nypa vaniljpulver
  • salt till önskad mängd

* Lönnsirap är ganska mörk i färgen, vilket liksom nässelpulvret påverkar färgen på kolan. Mörkare sötning ger mörkare kola.
** 3 msk nässelpulver motsvarar enligt kalori- och proteinmängd ca 150 g förvällda nässlor (3 msk nässelpulver innehåller ca 40 kcal och 6 g protein). Nässelpulver går att byta ut mot annat pulver samt uteslutas, vilket dock kan ge annan färg och smak på kolan. Jag skulle gissa att vetegräs och hampaprotein fungerar lika bra.


Gör så här:
    1. Ställ en skål i ett vattenbad med varmt (inte kokhett) vatten. Blanda 2 msk sötning, carobpulver, lakritspulver, vaniljpulver och salt i skålen.
    2. Tillsätt kokosoljan lite i taget och blanda noga hela tiden. Det ska biladas en seg kolakonsistens av blandningen så att den släpper lätt från skålen.
    3. När blandningen är blank och fin tillsätt 2-3 msk nässelpulver. Blanda sen ner nötter, frön och russin och bred ut blandningen på/i en platt form med smörpapper och låt stelna i kylskåpet. Strö ev. lite salt uppepå innan kolan får stelna. Förvaras svalt.
    Carobpulver och lakritspulver är riktiga kompisar och passar väldigt bra ihop. Nässelpulvret fyller flera funktioner i kolan. Dels är lakritspulvret jag använder brunaktigt i färgen, så genom att tillsätta nässelpulver blir kolan mer svart i färgen (om det estetiska spelar roll), men det används också för att dryga ut kolan till större mängd massa, utan att söta/smaksätta mer eller tillsätta mer fett. Är kolan god i smaken vill man kanske inte smaksätta mer, då kan man ändå ändra konsistensen eller öka mängden med ett mer "smaklöst" pulver. Sist men inte minst blir kolan såklart mer näringsrik med nässelpulvret i.


      Två kolabitar (om 20 st per sats) innehåller ca: 135 kcal, 2,5 g protein, 5 g kolhydrater, 11,4 g fett och 1,3 g fiber. 

      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar