söndag 2 februari 2014

Proteincheesecake

Slängde ihop den här kakan snabbt för att jag ville få i mig protein (= kvarg + keso), dock i en godare form än bara ihopblandat i en skål. Det blev en lagom söt kaka utan något tillsatt fett och knappt något tillsatt socker, som mättar och inte får blodsockret att gå kalabalik. ;)


Ingredienser (1 portion ≈ 1 liten rund kaka):

Botten:
  • 1/2 dl mandel (20 g)
  • 1 torkad aprikos (8 g)
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vaniljpulver
Topplager:
  • 1/2 dl kvarg, 1 % fett (50 g)
  • 1/2 dl keso, 4 % fett (50 g)
  • 1/2 tsk chiafrön (1 g)
  • 1/2 tsk honung (2 g)
  • ca 20 steviadroppar
  • 1 tsk nyponpulver*
  • en skvätt citronjuice (kan uteslutas)

Kakan på bilden gjordes i en ring som är 7 cm i diameter. 
* Ej med i näringsberäkningen. Kan ersättas med 1/2 tsk chiafrön eller annat fruktpulver beroende på vilken smak man vill ha på kakan.

Gör så här:

  1. Botten: Mixa mandlarna till ett fint pulver. Tillsätt resten av ingredienserna till bottenlagret och mixa igen tills blandningen blir lite varm och klippar ihop lätt. Tryck ut bottnen på en liten tallrik med ringen runt om. Ställ den i kylen.
  2. Topplager: Mixa först samman keso, kvarg, stevia, honung och citronjuice. Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen. Smaka av och söta ev. lite extra med stevia. Häll blandningen på bottenlagret och låt kakan stå minst en timme i kylskåpet innan servering. Garnera innan servering (här med carobpulver).
    En portion innehåller ca: 235 kcal, 17 g protein, 11 g kolhydrater, 13 g fett och 2,4 g fiber. Täcker enligt Livsmedelsverkets näringsberäkningar minst 20 % av RDI av på Vitamin B2, Vitamin B12, Vitamin E och fosfor.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar