tisdag 4 februari 2014

Nästan-raw kolasesamgodis

Med smak av kola och vanilj - en lyckad kombo. (Speciellt i form av döskallar!) Jag använde silikonformar som kommer från Panduro Hobby.



Ingredienser (1 sats ≈ 12 döskallar):

Kolalager:
  • 1 dl mandel (40 g)
  • 1 msk naturellt Whey80 proteinpulver (5,6 g)
  • 1 msk lönnsirap (15 g)
  • 2 tsk carobpulver (4 g)
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 10 steviadroppar
  • en nypa salt
  • 1/2 msk bipollen (kan uteslutas, ej med i näringsberäkningen)
  • 0,4 dl fett, av totalt 1 dl*

Sesamlager:
  • 3/4 dl sesamfrön (46 g)
  • 7 torkade aprikoser (56 g)
  • msk naturellt Whey80 proteinpulver (5,6 g)
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 15 steviadroppar
  • 0,6 dl fett (visst låter det härligt! :P)

De två lagren räcker till tolv silikonformar som rymmer ca 20 ml/st (4 tsk st). Har man inga små formar använd en större form och skär sen godiset i rutor.
* 2/3 kakaosmör och 1/3 kokosolja. Totalt 1 dl (ca 80 g). Det går bra att använda bara en av sorterna dock smälter kokosoljan lättare i rumstemperatur.


Gör så här:

  1. Kolalager: Mixa först mandel, vaniljpulver, salt, carob, 1 msk proteinpulver och bipollen till en fint pulver. Smält kakaosmör och kokosolja i en skål i ett vattenbad.
  2. Tillsätt 0,4 dl av fettet, lönnsirap och steviadroppar och mixa en sista gång. Fördela blandningen så att den fyller små silikonformar till hälften.
  3. Sesamlager: Mixa sesamfrön, vaniljpulver och aprikoser. Tillsätt steviadroppar, 1 msk proteinpulver och resten av fettet och mixa igen.
  4. Toppa det första lagret i silikonformarna med sesamblandningen och låt stelna i kylskåpet. (Låt godisbitarna stelna helt, annars går dem lätt sönder när man försöker trycka ut dem ur formarna.)


          En döskalle (om tolv stycken per sats) innehåller ca: 122 kcal, 2,6 g protein, 4 g kolhydrater, 10,6 g fett och 1 g fiber. Täcker enligt Livsmedelsverkets näringsberäkningar ca 15 % av RDI av på Vitamin E och minst 5 % av RDI av fosfor, järn, kalium och magnesium.

          Inga kommentarer:

          Skicka en kommentar