torsdag 13 februari 2014

Kolabananquinoa med turkisk yoghurt och kokosgrädde

Quinoa och sötpotatis, livsmedlen som inte bara lämpar sig bra i mat utan också i mellanmål/desserter. Det här mellanmålet (måltiden?) är rik på kolhydrater, alltså perfekt att äta 2-3 timmar innan träning. Alternativt kan man dela en portion till två små efterrätter. Man kan också byta ut delar av eller all den turkiska yoghurten mot kvarg om man vill ha en högre proteinmängd. ;)



Ingredienser (1 portion eller 2 små portioner):
  • 1/2 dl kokt quinoa (43 g kokad ≈ 14 g torr eller 3 1/2 tsk)
  • 1 1/2 dl turkisk yoghurt 3 % fett (150 g)
  • 1 mellanstor banan (74 g)
  • 1/2 mellanstor bakad/kokt kall sötpotatis (110 g)
  • 1 tsk carobpulver (2 g)
  • 1/4 dl kokosgrädde, ca 20 % fett (28 g)
  • en nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
  • ev. steviadroppar i yoghurt- och kolablandningen
  • (topping: torkad kokos och bipollen, ej medräknad i näringsberäkningen)

Gör så här:
  1. Mixa banan, sötpotatis och carobpulver. Blanda ner quinoan och söta eventuellt extra med stevia.
  2. Blanda turkisk yoghurt med stevia och vaniljpulver. Vispa/rör till kokosgrädden. 
  3. Häll kokosgrädde i botten och varva sen med kola- och yoghurtblandningen.
En portion (topping EJ medräknad) innehåller ca: 390 kcal, 11 g protein, 58 g kolhydrater, 13 g fett och 9 g fiber. Täcker (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) minst 30 % av RDI av vitaminerna folat, A, B2, B6, C samt mineralerna fosfor, kalcium, kalium och magnesium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar