måndag 17 februari 2014

Fluffig proteinrik ugnspannkaka

Det här är en lättlagad, proteinrik, snabb, fluffig och god ugnspannkaka som är gjord på ganska få ingredienser. Perfekt med en lunch/frukost som tillagar sig själv samtidigt som man kan gå och göra annat under tiden. Det går även att steka pannkakorna, men eftersom smeten är ganska tjock i konsistensen så är det lättare att tillaga den/dem i ugnen. Vill man absolut steka pannkakor så stek dem små i storleken.


Ingredienser (1 stor pannkaka):
  • 2 ekologiska ägg (110 g)
  • 1 dl keso fett 4 % fett (100 g)
  • 1 1/2 msk kokosmjöl (14 g)
  • 1/2 tsk bikarbonat (1 g)
  • en nypa tsk vaniljpulver
  • 10-20 steviadroppar
  • ca 1 tsk kokosolja (4 g)
  • 1 msk lönnsirap till servering (15 g á 40 kcal)
  • ca 100 g blandade bär till servering*

* 100 g blandade bär (röda vinbär 40 g, blåbär 40 g, hallon 10 g och björnbär 10 g) innehåller ca 40 kcal, 1 g protein, 8 g kolhydrater, 0,5 g fett och 3,7 g fiber.


Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 225 grader C. Mixa ägg, keso och stevia i en liten bunke med höga kanter.
  2. Blanda kokosmjöl, bikarbonat och vaniljpulver i en liten skål och tillsätt sen i äggblandningen. Mixa eller vispa noga.
  3. Smörj en ugnsfast form i botten och häll i blandningen (den ska bli ca 1 cm hög i formens botten) och grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Servera med lönnsirap och blandade bär.
En portion (utan bär) innehåller ca: 355 kcal (395 kcal med bär), 28 g protein, 14 g kolhydrater, 21 g fett och 8 g fiber. Täcker (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) minst 30 % av RDI av vitaminerna folat, A, B2, B12, D, E, K samt mineralerna fosfor, jod och selen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar