Raw Kolalakritsbollar
Det är inte svårt att vara hälsosam! ;)
Ingredienser (1 sats = 8-10 st bollar):
- 1 dl solrosfrön (62 g)
- 1/2 mandel (20 g)
- 8 torkade aprikoser (64 g)
- 1-2 msk lönnsirap (här 1 msk, 15 g)
- ca 10 steviadroppar
- 1 1/2 tsk carobpulver (3 g)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- lakritspulver att rulla bollarna i (jag använde Kung Markattas lakritspulver)
Gör så här:
- Mixa först solrosfrönen till ett fint pulver. Tillsätt sen aprikoserna och mixa noga igen tills blandningen är i fina smulor.
- Tillsätt carobpulver, vaniljpulver, salt och mixa. Tillsätt till sist lönnsirap, mandlar och stevia och mixa en sista gång. Mixa tills massan blir lite varm så att fetterna från nötter och frön sipprar fram, så går det lättare att rulla bollarna. (Är blandningen fortfarande lite för smulig kan man tillsätta mer sötning i form av torkad frukt/ sirap eller lite smält kokosolja/kakaosmör. Kokosolja blir dock mjuk i rumstemperatur så bollarna måste isf förvaras i kylskåp.)
- Forma blandningen till bollar med händerna och rulla dom i lakritsrotspulver. (Det går även bra att trycka ut blandningen i en form och pudra kakan med lakritsrostpulver. Skär sen i fyrkanter.) Bollarna håller minst 3-4 veckor i kylskåp.
Två bollar (om 10 st per sats) innehåller ca: 136 kcal, 4 g protein, 11 g kolhydrater, 8,3 g fett och 3 g fiber. Täcker minst 15 % av det RDI (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) av Vitamin B1, Vitamin E, fosfor, kalium och magnesium.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar