Ingredienser (1 sats ≈ 4-6 bitar):
Botten:
* Blötlägg gojibären ca 2-3 timmar i kylskåpet innan servering.
Botten:
- 1 dl paranötter (68 g)
- 3 tsk lönnsirap (15 g)
- 4 torkade aprikoser (24 g)
- 1 krm vaniljpulver
- 1 paket saffran
Mittenlager:
- 1/2 dl cashewnötter (33 g)
- ca 1 1/2 dl hackad rå pumpa (100 g)
- rivet skal av 1/3 apelsin
- 3 msk färskpressad apelsinjuice (45 g)
- 1 msk flytande kokosolja (12 g)
- 1 tsk carobpulver (2 g)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 1/2 - 3 tsk stevia i sockerkoncentration (alt. 10 - 30 steviadroppar)
Topplager:
- 2 dl kvarg 1 % fett (200 g)
- 1 msk lönnsirap (15 g)
- 1 msk flytande kokosolja (12 g)
- 1/2 paket saffran
- blötlagda gojibär till garnering (5 g *)
Gör så här:
- Botten: (Förbered först cashewnötterna till mellanlagret genom att mixa dom och häll mixen i en skål bredvid.) Mixa paranötterna med vaniljpulvret till ett fint pulver. Tillsätt aprikoserna och mixa igen. Häll 3 tsk lönnsirap i en liten glasskål och värm den tillsammans med 1 paket saffran i micron (värmen kommer hjälpa till att dra ut fett från paranötterna så att den är lite lättare att trycka ut i formen). Blanda väl tills sirapen är gul och fin och mixa ner den med paranötterna. Tryck ut bottnen i en form som är ca 13-15 cm i diameter och låt svalna i kylen.
- Mittenlager: Mixa rivet apelsinskal, apelsinjuice och pumpa. Skrapa ner på kanterna och mixa i flera omgångar. Tillsätt kokosolja och mixa igen. Tillsätt ev lite vatten så röran blir puréaktig i konsistensen. Tillsätt sen övriga ingredienser till mittenlagret och mixa en sista gång. Häll smeten på bottenlagret och ställ in i kylskåpet.
- Topplager: Värm lönnsirapen något i micron och blanda den med saffran. Blanda sirap och kvarg och vispa sen raskt ner den flytande kokosoljan. Bred ut smeten på mittenlagret och ställ kakan i kylskåpet tills servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar