söndag 15 december 2013

Nästan-raw pumpasaffranskaka

Det här är en fräsch och färggrann saffranskaka som är lite "lagom söt" och inte så mastig. Har man inte tillgång till färsk pumpa så går det nog lika bra att byta ut pumpan mot sötpotatis (helst bakad) eller morot. Eventuellt att man vid utbyte även justerar ner sötningen något då morot och sötpotatis är sötare än pumpa.



Ingredienser (1 sats ≈ 4-6 bitar):

Botten:

  • 1 dl paranötter (68 g)
  • 3 tsk lönnsirap (15 g)
  • 4 torkade aprikoser (24 g)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 paket saffran

Mittenlager:

  • 1/2 dl cashewnötter (33 g) 
  • ca 1 1/2 dl hackad rå pumpa (100 g) 
  • rivet skal av 1/3 apelsin 
  • 3 msk färskpressad apelsinjuice (45 g) 
  • 1 msk flytande kokosolja (12 g) 
  • 1 tsk carobpulver (2 g) 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 1 1/2 - 3 tsk stevia i sockerkoncentration (alt. 10 - 30 steviadroppar)

Topplager:

  • 2 dl kvarg 1 % fett (200 g) 
  • 1 msk lönnsirap (15 g) 
  • 1 msk flytande kokosolja (12 g) 
  • 1/2 paket saffran 
  • blötlagda gojibär till garnering (5 g *)

    * Blötlägg gojibären ca 2-3 timmar i kylskåpet innan servering.

    Gör så här:

    1. Botten: (Förbered först cashewnötterna till mellanlagret genom att mixa dom och häll mixen i en skål bredvid.) Mixa paranötterna med vaniljpulvret till ett fint pulver. Tillsätt aprikoserna och mixa igen. Häll 3 tsk lönnsirap i en liten glasskål och värm den tillsammans med 1 paket saffran i micron (värmen kommer hjälpa till att dra ut fett från paranötterna så att den är lite lättare att trycka ut i formen). Blanda väl tills sirapen är gul och fin och mixa ner den med paranötterna. Tryck ut bottnen i en form som är ca 13-15 cm i diameter och låt svalna i kylen.
    2. Mittenlager: Mixa rivet apelsinskal, apelsinjuice och pumpa. Skrapa ner på kanterna och mixa i flera omgångar. Tillsätt kokosolja och mixa igen. Tillsätt ev lite vatten så röran blir puréaktig i konsistensen. Tillsätt sen övriga ingredienser till mittenlagret och mixa en sista gång. Häll smeten på bottenlagret och ställ in i kylskåpet.
    3. Topplager: Värm lönnsirapen något i micron och blanda den med saffran. Blanda sirap och kvarg och vispa sen raskt ner den flytande kokosoljan. Bred ut smeten på mittenlagret och ställ kakan i kylskåpet tills servering.

      En bit (om 6 bitar per sats) innehåller ca: 210 kcal, 7 g protein, 14 g kolhydrater, 14 g fett och 2,7 g fiber. 

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar