måndag 2 december 2013

Raw rödbets- och jordgubbskaka

Färggrann är ordet!


Ingredienser (1 portion ≈ 1 liten rund kaka):

Botten:
  • 12 cashewnötter (18 g)
  • 1 torkad aprikos (8 g)
  • 1 tsk flytande kokosolja (4 g)
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vaniljpulver
Topplager:
  • 12 cashewnötter (18 g) 
  • 1 matsked torkade kokosflingor (5 g) 
  • 7 jordgubbar (77 g) 
  • 1/2 rå rödbeta (100 g) 
  • 1 msk flytande kokosolja (12 g) 
  • 1tsk flytande honung (4 g) 
  • 1/2 msk stevia i sockerstyrka 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 1/2 msk chiafrön (5 g)

Kakan på bilden gjordes i en ring som är 7 cm i diameter. Tjockleken på topplagret kan varieras, ta då bara hänsyn till om det behövs en ökad mängd ingredienser till bottenlagret. (En portion bottenlager innehåller ca 158 kcal, 3 g protein, 9 g kolhydrater, 12,4 g fett och 2 g fiber.)


Gör så här:

  1. Botten: Mixa 12 cashewnötter till ett fint pulver. Tillsätt en nypa salt, vaniljpulver, torkad aprikos samt 1 tsk kokosolja och mixa igen. Tryck ut bottnen på en liten tallrik med ringen runt om. Ställ den i kylen.
  2. Topplager: Mixa först de resterande 12 cashewnötterna med vaniljpulver och kokosflingor. Tillsätt jordgubbar, rötbeta, honung, stevia och 1 msk kokosolja och mixa igen tills rötbetan är ordentligt söndermixad.
  3. Tillsätt chiafrönen och mixa en sista gång. Häll blandningen i ringen över bottnen och låt kakan stå i kylskåpet minst 2-3 timmar innan servering. (Vill man dekorera med frön kan man lägga på dessa direkt efter att man lagt på topplagret. Vill man pudra kakan med t. ex. kakaopulver eller macapulver så kan man göra det strax innan servering. Annars kan pulvret suga upp vätska och få samma färg som kakan.)
    En portion innehåller ca: 504 kcal, 9 g protein, 32 g kolhydrater, 38 g fett och 9,6 g fiber. Rik på Vitaminerna folat, C, E samt mineralerna fosfor, järn, kalium magnesium och zink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar