fredag 22 november 2013

Sommarrullar med kyckling och hoisinsås

Det bästa med sommarrullar är att man kan lägga lite vad som helst i dem. Dessa fyllde jag med rester (kyckling) och massa grönsaker.


Ingredienser (1 portion ≈ 4 rullar):
  • 4 ark vietnamesiskt rispapper (36 g)
  • 150 g tillagad kycklingfilé *
  • 1/2 morot (55 g)
  • ca 15 cm gurka (100 g)
  • 1 näve fint strimlad vitkål (50 g)
  • 1/3 - 1/2 gul paprika (60 g)
  • 1/2 färsk röd chilipeppar (4 g)
  • juicen av 1/2 lime (15 g)
  • 2 1/2 msk hoisinsås, ** (40 g)
  • finhackad vitlök eller vitlökspulver
  • koriander, färsk eller på burk, t. ex. Blue Dragons

* Kycklingen går utmärkt att byta ut mot räkor, quinoa, nudlar eller grönsaksmix gjord av mixade grönsaker och/eller nötter och frön (t. ex. broccoli mixad med blötlagda pumpakärnor).
** Kontrollera så att såsen är glutenfri. Annars kan den bytas ut mot glutenfri soja, chilisås, jordnötssås eller annan asiatisk sås.

Gör så här:
  1. Vid avsaknad av färdiglagad kyckling koka kycklingfilé i buljong och kryddor, gärna med chili och vitlök. Hacka upp den tillagade kycklingen och strimla grönsakerna fint.
  2. Blanda kycklingen med limejuice och koriander i en skål. Koka upp vatten och fyll en större form, t. ex. lassangeform, med det heta vattnet.
  3. Doppa rispapprena fort i det heta vattnet, ett i taget. Lägg det doppade arket på en tallrik så att ca 3-5 mm av kanten sticker ut utanför tallriken (det är lättast att få tag i kanten då). Lägg först paprika och vitkål och fyll sen på med övriga ingredienser. Se till att morötterna och gurkan (de hårdare ingredienserna) inte sticker ut för ojämnt i sidorna, så att rispappret går sönder. Rulla ihop dom och vik in kanterna. Blanda vitlök med hoisinsåsen och servera såsen till rullarna.
    En portion innehåller ca: 360 kcal, 35,6 g protein, 48,6 g kolhydrater, 2,7 g fett och 5 g fiber. Täcker (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) minst 40 % av RDI av vitaminerna folat, A, B1, B3, B6, C och K samt mineralerna fosfor och kalium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar