tisdag 19 november 2013

Raw mintgodis med alger och chokladnöttopping

Making green candy on Greens Street.





Ingredienser (1 sats ≈ 16 bitar):

Botten:
  • 1/2 dl pumpakärnor (33 g)
  • 1/2 dl solrosfrön (31 g)
  • 1 dl cashewnötter (33 g)
  • 5 torkade aprikoser (40 g)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk sötning, honung/stevia (3 tsk honung, 12 g)
  • 4 tsk grönt pulver, varav 2 spirulina och 2 chlorella (8 g)
  • 1 msk smält kakaosmör (12 g)
  • 1 nypa salt
  • ca 5-8 droppar pepparmyntolja
  • 1 tsk carobpulver, kan uteslutas
Chokladtopping:
  • 1 dl finhackade paranötter (68 g)
  • ca 1 dl smält kakaosmör (ca 80 g)
  • 2 msk raw kakao (12 g)
  • 3 tsk kokossocker (9 g)
  • stevia

Gör så här:

  1. Mixa pumpakärnorna till ett fint pulver. Tillsätt solrosfrön och cashewnötter och mixa igen. Tillsätt aprikoser, salt, vaniljpulver, carobpulver, algpulver, honung och kakaosmöret (värm kakaosmöret i en skål över vatten eller i micron på svag effekt) och mixa igen. Tryck ut blandningen, ca 0,7 cm tjock, på en skärbräda med smörpapper eller i en form och ställ in i kylskåp.
  2. Smält resterande kakaosmör i en skål över vattenbad och blanda i kokossocker, kakao och eventuellt stevia för extra sötma. Blanda sen i hackade paranötter och rör om. Tag ut bottnen ur kylen och häll nötchokladen på toppen. Låt åter svalna i kylskåpet.

Om man inte använder en form med kanter så rinner chokladen lätt över bottnens kanter. Använd hellre en form för tjockare lager choklad. Det går också bra att byta ut kakaosmöret mot kokosolja men tänk då på att kokosoljan blir mjuk och kan smälta i rumstemperatur.


    En bit ca 3 x 7 cm stor (om 16 bitar per sats) innehåller ca: 155 kcal, 3,3 g protein, 4,2 g kolhydrater, 13,7 g fett och 11 g fiber. Rik på Vitaminerna B1, B12, E samt mineralerna fosfor, magnesium och zink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar