tisdag 26 november 2013

Currykyckling med grönsaker och tahinidressing

Det finns inga godare såser än dem som är gjorda av nötter och frön. De passar dessutom oftast bra både som sås och dressing, till varm respektive kall mat samt är dem näringsrika.


Ingredienser (1 portion):

Huvudingredienser:

  • 150 g kycklingfilé
  • 1/2 morot (55 g)
  • 1 näve bladspenat (25 g)
  • 1 näve groddar (25 g, alfagroddar)
  • 2 champinjoner (44 g)
  • 1/2 röd chilipeppar (4 g)
  • 1 msk rapsolja*
  • 1 msk tamarisoja**


Dressing/sås:

  • 1 msk tahini (i näringsberäkning 10 g sesamfrön)
  • 1 tsk honung (4 g)
  • 1/2 - 1 msk tamarisoja (15 g)
  • 1 msk limejuice (15 g)
  • ca 1 msk vatten, till lagom konsistens
  • vitlökspulver


* Eftersom stor del av marinaden hälls av  är den ej fullt medräknad i näringsberäkningen. Medräknat är 6 g rapsolja.
** Går även att ersätta/delvis byta ut mot vinäger och/eller vatten samt kryddor som grillkrydda, vitlökspulver och cayennepeppar.

Gör så här:
  1. Koka kycklingfilén i ca 10 minuter med buljong, en skvätt soja och kryddor som curry, vitlökspulver och chili (gärna ganska koncentrerad buljong). Blanda 1 msk rapsolja och 1 msk soja, skiva champinjonerna fint och marinera dom i ca 10 min.
  2. Riv/hyvla moroten med en julianneskärare eller potatisskalare. Skölj och strimla bladspenaten och skiva chilin.
  3. Blanda tahini, honung, soja, limejuice, vatten och vitlökspulver till dressingen.
  4. Ta upp champinjonerna från marinaden och låt den rinna av på hushållspapper. Servera champinjonerna med övriga grönsaker, kyckling och dressing.
    En portion innehåller ca: 320 kcal, 37 g protein, 13 g kolhydrater, 13,5 g fett och 3,5 g fiber. Täcker (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) minst 35 % av RDI av vitaminerna folat, A, B1, B2, B3, B6, C och E samt mineralerna fosfor, kalium, magnesium och selen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar