lördag 9 november 2013

Pumpafrö- och äppelröra med jordnötssmör och plommon

Nåt snabbt, enkelt och gott innan jobbet. Det här mellanmålet är nötfritt, glutenfritt, laktosfritt samt utan tillsatt socker.


Ingredienser (1 portion):
  • 1 äpple (130 g)
  • 1 plommon (80 g)
  • 1/4 dl blötlagda pumpafrön (17 g)
  • 1 msk osötat jordnötssmör (8 g)
  • kanel efter smak, ca 1/4 - 1/2 tsk
  • ev. stevia och kokosbitar till topping (ej medräknat i näringsberäkningen)

Gör så här:
  1. Bötlägg pumpakärnorna i minst 1-2 timmar innan servering. (Detta görs för att bryta ner fytinsyra i frönen så att ett större näringsupptag av vitaminer och mineraler blir möjligt. Röran blir även lite saftigare än om man använder torra frön.)
  2. Mixa pumpakärnorna fint. Tillsätt äpple, kanel samt eventuellt stevia för sötare röra och mixa igen tills röran blir i konsistensen som exempelvis couscous eller bulgur.
  3. Servera omgående med hackat plommon och jordnötssmör. Toppa med t. ex. kokosbitar eller kakaonibs.
    En portion (topping EJ medräknad) innehåller ca: 244 kcal, 6,6 g protein, 27,5 g kolhydrater, 12 g fett och 5 g fiber. Täcker (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) minst 20 % av RDI av vitaminerna C och E samt mineralerna fosfor, järn, kalium och magnesium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar