måndag 28 oktober 2013

Tomat- och morotssoppa

Hösten är den perfekta årstiden för soppor och grytor.


Ingredienser (2 - 3 portioner):
  • 4 normalstora eller 2 jättestora morötter (350 g)
  • 1/2 gul lök (60 g)
  • 1 - 2 vitlöksklyftor (3 g)
  • 3 dl krossade tomater (250 g)
  • 1 msk rapsolja (3,6 g)
  • 1 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 2 1/4 dl kvarg 1 % fett (225 g)
  • vatten till ca 7 - 8 dl soppa
  • cayennpeppar
  • (ev 3 msk creme fraiche 34 % fett till servering, 45 g och 125 kcal)

Gör så här:

  1. Hacka upp morötter fint. 
  2. Hacka lök och vitlök och fräs löken med rapsoljan i botten av en kastrull. När löken blivit glansig tillsätt vatten, krossade tomater, buljong, morötter och massa cayennepeppar. Koka tills morötterna är mjuka.
  3. Tillsätt kvargen och mixa soppan len med en stavmixer. Servera med creme fraiche.

    En portion (om 3 portioner per receptmängd ovan) innehåller ca: 326 kcal, 13,4 g protein, 27 g kolhydrater, 18 g fett och 5,6 g fiber (varav inkluderade 3 msk creme fraiche innehåller 125 kcal och 1 g protein) Täcker minst 30 % av det RDI (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) av vitaminerna folat, A, C, E, K samt mineralerna fosfor, jod och kalium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar