fredag 25 oktober 2013

Raw banan- och chokladgranola

Snackset som går att variera i oändlighet! Det spelar egentligen ingen roll vad man har i granolan, bara det är tillräckligt mycket "söttma" i vätskan, eftersom det är "sockret" som gör att granolan inte smular sönder. Det här är en granola som inte är så söt, alltså inte innehåller så mycket sötning/torkad frukt.


Ingredienser (1 sats ≈ 12 portioner):

Torra ingredienser:
  • 1 dl havregryn, berikade med vetekli, kan uteslutas (40 g)
  • 1 dl mandel (40 g)
  • 1 dl pumpakärnor (66 g)
  • 1 dl quinoapuffar (10 g)
  • 1 dl hampaprotein, 49 g protein per 100 g (40 g)
  • 1 dl solrosfrön (62 g)
  • ca 1/2 dl melonkärnor (30 g)
  • 1/2 dl kakaonibs (30 g, rostade i näringsberäkningen)
  • ca 1/2 dl tranbär (25 g)
  • 1 msk linfrön (10 g)
  • 2 msk carobpulver, går att utesluta (4 g)
  • 1 msk raw kakaopulver, 11 % fett (2 g)
  • 6 torkade osockrade aprikoser
  • vaniljpulver

Bindning/vätska:
  • 1 banan
  • 1 torkad osockrad aprikos
  • 1 msk honung (9 g)
  • 1 1/2 - 2 dl vatten

Gör så här:

  1. Hacka upp alla torra ingredienser i en skål och blanda runt.
  2. Mixa banan, vatten, torkad aprikos och honung i/med en mixer/mixerstav. (Det spelar ingen roll hur mycket vatten man har bara det blir tillräckligt mycket så att alla ingredienser i skålen blir täckta. Dock ska granolan torka sedan så med mindre mängd vätska torkar den fortare.) Häll över vätskeblandningen över de torra ingredienserna och blanda väl.
  3. Bred ut granolan till en platt kaka på en plåt med bakplåtspapper. Fördela granolan till en eller två fyrkantiga kakor (förslagsvis 2 stora kakor som sedan skärs i 6 bitar, för näringsberäkningen nedan). Sätt ugnen på 45 grader Celsius. Sätt ett ett köksredskap i metall, som inte går emot det varma gallret upptill inne i ugnen, för att lämna en springa vid ugnsluckan och torka granolan tills den är helt torr. Vänd granolan efter ca halva tiden så torkar den snabbare.

    En bit granola (om 12 bitar per sats) innehåller ca: 187 kcal, 7 g protein, 12 g kolhydrater, 12 g fett och 3 g fiber. Rik på (med minsta procentuella mängd av det RDI enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar inom parentes) Vitamin B6 (9,5 %), zink (10 %), kalium (11 %), järn (14 %), Vitamin B1 (15 %), fosfor (21 %), magnesium (22 %) och Vitamin E (34 %).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar