torsdag 31 oktober 2013

Nästan-raw proteinkolakaka

Proteinrik, asgod, nyttig, lättlagad, relativt snabblagad... egentligen "olagad" proteinkolakaka. När folk ifrågasätter hur jag "orkar vara så nyttig hela tiden" så tänker jag, what?!? Jo, jag led verkligen när jag åt upp kakbiten. Det var jobbigt, sååå jobbigt. :D



Ingredienser (1 sats ≈ 8 bitar, ca 6 x 3 cm stora):

Botten:
  • 3/4 dl solrosfrön (46,5 g)
  • 4 katrinplommon (24 g)
  • 2 tsk stevia i sockerstyrka, alt. 10-15 steviadroppar
  • 1 1/2 msk flytande kokosolja
  • 2 tsk raw kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
Mittenlager:
  • 1 dl mandel (40 g)
  • 1 banan (75 g)
  • 2 1/2 msk flytande kokosolja
  • 3 tsk carobpulver
  • 1/2 dl quinoapuffar (5 g)
  • 1 1/2 dl whey-80 naturellt proteinpulver (56 g pulver/42,6 g protein)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1-2 tsk stevia i sockerstyrka, alt. 10-15 steviadroppar
Topplager (kan uteslutas):
  • 2-3 msk flytande kokosolja
  • 2 tsk kokossocker
  • 2 tsk carobpulver


Gör så här:

  1. Botten: Mixa solrosfrönen till ett fint pulver. Tillsätt katrinplommon, salt, vaniljpulver och kakao och mixa igen. Tillsätt 1 1/2 msk kokosolja (värm kokosoljan i en skål över vatten eller i micron på svag effekt) och stevia och mixa en sista gång. Kolla så att det går att trycka till blandningen utan att den smular sönder för lätt (tillsätt annars lite mer kokosolja). Tryck ut blandningen i en fyrkantig eller rund form på ca 13-15 cm i diameter och ställ in i kylskåp
  2. Mittenlager: Mixa mandlar, vaniljpulver och carobpulver. Tillsätt bananen och stevia och mixa igen.
  3. Tillsätt 2 1/2 msk kokosolja och proteinpulvret och mixa en sista gång. Rör sen ner quinoapuffarna och blanda väl. Häll smeten på bottenlagret och ställ in i kylskåpet.
  4. Topplager (valfritt): blanda smält kokosolja, carobpulver och kokossocker ordentligt. Häll på kakan och ställ in i kylskåpet. Låt kakan stå nån timma innan servering.

    En bit (om 8 bitar per sats) innehåller ca: 206 kcal, 8 g protein, 9 g kolhydrater, 15,3 g fett och 2,2 g fiber. Täcker (enl. Livsmedelsverkets näringsberäkningar) 33 % av RDI av Vitamin E och minst 10 % av det RDI av Vitamin B1, B6 samt mineralerna fosfor och magnesium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar