Grundingredienser (3-4 portioner ≈ 1 st pumpa)
* Med kärnor och skal borträknat uppskattar jag att det blir ca 700 g kvar. En portion av pumpan räknas i beräkningen nedan som 1/4 pumpa = 175 g.
Gör så här:
- 1 spagettipumpa på ca 1 kg ≈ 700 g ätbart*
- 500 g nötfärs
- 1 förpackning krossade tomater (5 dl ≈ 500 g)
- 1 msk kokosolja (12 g)
- 1 gul lök (100 g)
- 1-2 vitlöksklyftor (2 g)
- 1/4 tärning grönsaktbuljong (20 kcal)
- ca 4 tsk mörk kinesisk soja (16 g)
- 70 g mager gratängost, 11 % fett (40 kcal)
- kryddor som oregano, basilika, dragon mm.
* Med kärnor och skal borträknat uppskattar jag att det blir ca 700 g kvar. En portion av pumpan räknas i beräkningen nedan som 1/4 pumpa = 175 g.
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200. Dela pumpan och skrapa bort kärnorna. Grilla halvorna i ca 20 min på varje sida. Gör under tiden köttfärssåsen.
- Köttfärssåsen (om nån inte kan!): Fräs köttfärsen med kokosoljan i en stekgryta. Lägg ner hackad lök och pressad vitlök. När löken är mjuk häll ner tomaterna, soja och buljong samt krydda av köttfärssåsen efter att den har puttrat en stund.
- När halvorna är grillade (kanske behövs längre tid för en större pumpa) fyll dom med köttfärssåsen och lägg ost på toppen. (Om inte all köttfärssås får plats kan man spara resterande i en skål och addera lite extra på tallriken sen.)
- Gratinera halvorna i 15-20 minuter i 200 grader C.
En portion innehåller (om 4 portioner per 1 st pumpa) ca: 350 kcal, 36 g protein, 16 g kolhydrater, 16 g fett och 3,5 g fiber. Täcker minst 20 % av det RDI (enligt Livsmedelsverkets näringsberäkningar) av vitaminerna folat, A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E och K samt mineralerna fosfor, jod, järn, kalcium, kalium och zink.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar