söndag 8 februari 2015

Raw squashnudlar med räkor och asiatisk sås

Jag åt på en restaurang i Göteborg en gång, där det serverades en sallad på glasnudlar och strimlad, grön papaya. Älskade smakerna och gick in för att hitta ingredienserna till såsen, så man kunde göra den hemma. Kombinationen av sött, salt och surt kan man anpassa lite efter egen smak och det är därför receptet inte är exakt. Den här "såsen" är en av mina favoriter och man kan använda den ihop med många grönsaker. Föredrar i sådana fall att preparera grönsakena så att dom är, så mycket som möjligt, lika nudlar i konsistensen. Här använde jag svarvad squash och vitlöksgroddar, men till såsen passar också andra grönsaker som vitkål, morötter, rättika, paprika, surkål, andra groddar samt shiratakinudlar och kelpnudlar. (Uteslut eller byt ut räkorna för en helt raw rätt.)



Ingredienser (1 mindre portion)
  • 1/3-3/4 squash (250 g)
  • 1 1/2 dl skalade räkor (75 g)
  • vitlöksgroddar (20 g alfagroddar)
  • pressad juice av 1/2 lime (15 g)
  • 2 tsk agavesirap eller annan sötning (10 g)
  • 1 msk fisksås, eller misopasta (15 g fisksås)
  • 1 nypa vitlökspulver
  • färsk eller fryst koriander, alt. på burk (2 g)
  • cayennepeppar eller färsk chilipeppar


Gör så här:

  1. Svarva/skär/hyvla grönsakerna, här squashen. (Låt dessa ligga framme ca 30 min innan servering, då rumstempererade grönsaker smakar bättre än iskalla.) Salta lätt den svarvade squashen och lägg i ett durkslag.
  2. Blanda ihop såsen av limejuice, fisksås, agavesirap, vitlökspulver, koriander och cayennepeppar. Smaka av.
  3. Krama innan servering försiktigt ut vätska ur squashen. Blanda ner räkor och grönsaker med såsen och servera.

En portion innehåller ca: 170 kcal, 24 g protein, 16 g kolhydrater, 1,5 g fett och 3 g fiber. Täcker minst 20 % av det RDI av vitaminerna folat, B6, B12, C samt mineralerna fosfor, järn, kalium, magnesium, selen och zink (19%).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar