torsdag 27 mars 2014

Mandelmjölk

Nöt- och frömjölk när den är som bäst - hemmagjord och fri från massa äckliga tillsatser som fruktkärnemjöl och socker. Nötter och frön är väldigt rika på vitaminer och mineraler. Dock innehåller dem dessvärre ett ämne som heter fytinsyra, som vi människor tydligen inte kan smälta, vilket hindrar våra kroppar från att ta upp näringsämnen. Genom att blötlägga nötter och frön bryts en del av fytinsyran ner, eftersom nöten/frönet tror att det har hamnat i jorden och ska gro. Skalen är tydligen rikast på fytinsyra och efter blötläggning av t. ex. mandlar kan man pressa på den breda änden, så lossnar skalet (vilket jag dock inte gjorde denna gång). 



Jag brukar blanda 1 dl nötter/frön med ca 5-6 dl vatten (ca mellanmjölkskonsistens). Jag blötlägger dom över natten eller längre och den färdiga mandelmjölken förvarar jag sen i en glasburk/glasflaska med lock/kork i kylskåpet. Jag tillämpar Smakar den bra är den bra-regeln, så den brukar hålla 3-4 dagar.

Nöt- och frömjölk görs av:

  • cashewnötter
  • hampafrön
  • hasselnötter
  • havregryn (ingen nöt, jag vet)
  • macadamianötter
  • mandlar
  • paranötter
  • pekannötter
  • pinjenötter
  • pistagenötter
  • pumpakärnor
  • sesamfrön
  • solrosfrön
  • valnötter

Gör så här:
  1. Häll av blötläggningsvätskan och spola rent nötterna/fröna ordentligt. Mixa med lite vatten till en fin smet. Häll på mer vatten och mixa noga. 
  2. Krama ur vätskan med hjälp av en trådsil och sked, nötpåse eller nylonstrumpa. Mixa massan med vatten och upprepa proceduren i flera omgångar. Bulken (resterna) kan användas i mat, kakor mm.
Jag brukar också tillsätta lite vaniljpulver och bara ett litet uns av agavesirap eller annan sötning för att ge mjölken lite sötare smak (men för den delen inte alls söt).




Vill man hellre äta nötterna och fröna som dem är kan man ändå blötlägga dem för att att bryta ner fytinsyra och sen torka upp dem igen i ugnen på ca 45 grader C. Blötlägg mandlar i fin tamarisoja och torka upp dem till ett saltare snacks. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar